Naturen

Størstedelen af Baldersbæk Plantager er karakteriseret ved fredede og naturbeskyttede arealer.

Søen - for børn

Af Ilse Due

Da Holger købte Baldersbæk var der ikke nogen søer, der var bare nogle steder hvor der tidligere var blevet gravet tørv og hvor Baldersbækken snoede sig igennem dalen ud mod Holme å.

IMG_0448.jpg

Vandet i søerne kommer fra Baldersbækken. Bækken har sit udspring længere mod øst mod Hovborg, og udvikler sig til et vandløb. Hvis du følger bækken mod øst, kan du faktisk se, hvor den pibler op af jorden.

Da Villa Baldersbæk blev bygget, blev lystskoven skabt, og en stadsarkitekt fra København lavede en plan over, hvordan der kunne laves søer, stier og hytte. Han planlagde hvor der kunne sættes et springvand og skulpturer, sådan som det var moderne i 1900 tallet. Holger og hans ven Anders Bundgaard planlagde, hvordan de kunne dæmme Baldersbækken op så søerne blev dannet. I den sø tættest mod engen plantede de åkander, som stadigvæk vokser der den dag i dag.

Fiskemesteren-ved-karpedammene.jpg

Søerne blev brugt til fiskedamme, og der var tidligere ansat en "fiskemester" til at opdrætte fisk. Der er gennem tiderne sat forskellige slags fisk ud i dammene. Når så tiden nærmede sig, hvor familierne kom på sommerferie, blev meget af vandet lukket ud af søerne, så det blev nemmere at fange fiskene. Det gjorde man ved at tage nogle brædder af "munkene", som er de firkantede kasser der er gravet ned ved hver sø. De fisk man fangede, blev sat i hyttefade, så de var friske når familien skulle have fisk.

Der har været forskellige slags dyr i søerne, for at holde søerne rene. Søerne vokser nemlig nemt til med siv, star og padderokke og måske birke og piletræer.
Der blev købt to stækkede svaner, men desværre var det to hunsvaner, som så gerne ville have ællinger. Der var uheldigvis ikke nogen hansvaner, der fandt vejen til Baldersbæk, så det endte med, at hunsvanerne byggede rede næsten ved siden af hinanden, for at kunne holde hinanden med selskab, mens de lå på deres ubefrugtede æg. Derudover købte man græskarper, som er en slags fisk, men dem spiste fiskehejren.

I de sidste mange år er der ikke sat fisk ud, men måske kan du være heldig at se en ål eller en ørred. I dag er søerne meget rene og der er flere sjældne planter, som eksempelvis Spæd-pindsvineknop og Kildemos og på brinken vokser der Mose-pors. Du må ikke bade i søerne, da der er dybe huller enkelte steder, husk på, at der jo tidligere blev gravet "tørv".

maraton_m.m_014_(2)_holger_når_han_også_er_god.jpg

På billederne nedenunder kan du se hvordan søerne så ud før reetableringen. Du kan også prøve om du kan "finde Holger Grumme", da han var ude at måle hvor dybe søerne var. Han havde bundet et reb om maven, og så stod hans gode ven inde på søbredden og var klar til at hive, hvis han faldt i et af hullerne.

Da gravemaskinen skulle rengøre søerne, kunne bunden ikke bære den. Der blev derfor bestilt en anden gravemaskine, der kunne flyde på kæmpe store balloner. Når maskinen stod på ballonerne, kunne den grave dyndet op.
Hvis du er så heldig at være i Baldersbæk, så prøv forsigtigt at gå ned til bredden. Prøv at se hvor rent vandet er. Måske er du heldig at se nogle af de dyr, der lever i søerne eller nogle af de sjældne kødædende planter, der findes her.

Baldersbæk AddThis